oorzaak ziekte van wegener

Wat is de oorzaak van de ziekte van Wegener?

In deze tekst kunt u alle benodigde informatie vinden over de ziekte van Wegener. Zo wordt eerst uitgewerkt wat deze ziekte inhoudt, wat de symptomen zijn, en als belangrijkste punt: een uitgebreide behandeling van de oorzaak ziekte van Wegener.

Wat is de ziekte van Wegener?

De ziekte van Wegener is een aandoening waarbij de binnenwanden van kleine bloedvaten ontstoken raken. Deze ontstekingen kunnen zich overal in het lichaam voordoen, en in meerdere organen.

Gevolg

Gevolg van deze bloedvatontstekingen kan zijn dat bloedvaten en -weefsels afsterven doordat er minder bloed naar de betreffende weefsels gaat, dat organen als het maag- en darmkanaal, nieren, huid of ogen worden aangetast, of ophopingen van de ontstekingscellen in bijvoorbeeld de neus of longen.

Symptomen

De symptomen van de Ziekte van Wegener zijn vaak problemen aan de luchtwegen. Hieronder staat kort opgesomd wat veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Kortademigheid
 • Langdurige verkoudheid
 • Neusbloedingen
 • Neusverstoppingen
 • Gewrichtsklachten
 • Bloederig speeksel
 • Longontsteking
 • Middenoorontsteking
 • Zweren op de huid

Al met al een lange lijst met symptomen. Niet bij iedereen met de ziekte van Wegener zullen al deze symptomen voorkomen: een paar punten van deze lijst kunnen al voldoende zijn voor de uiteindelijke diagnose. Dit verschilt per persoon.

Diagnose

Op grond van bovengenoemde symptomen kan de ziekte van Wegener dus worden vermoed. Echter kan deze pas met zekerheid worden vastgesteld, wanneer er een stukje weefsel wordt onderzocht (dit wordt biopsie genoemd), of er een foto van de bloedvaten wordt gemaakt (angiogram genaamd). Deze ziekte is echter zeldzaam en derhalve moeilijk vast te stellen. Daar komt bij dat de klachten van persoon tot persoon erg kunnen verschillen en uiteenlopend zijn, waardoor bepaalde klachten niet altijd tot dezelfde uitkomst leiden.

Oorzaak ziekte van Wegener

Over de oorzaak ziekte van Wegener is nog betrekkelijk weinig bekend. Vast staat dat het een zeldzame en ernstige ziekte is, die enkel met de juiste behandeling en medicijnen onder controle te brengen is. Genezen ervan is niet mogelijk, het in bedwang houden door middel van geschikte medicijnen dus wel.
Maar wat is nou precies de oorzaak ziekte van Wegener, of met andere woorden: hoe ontstaat een dergelijke ziekte? Wat op dit moment bekend is, is dat de ziekte van Wegener een auto-immuunziekte is. Dit betekent dat je immuunsysteem zich richt tegen je eigen lichaam, in plaats van tegen externe ziekteverwekkers. Dit komt doordat het lichaam denkt dat hij te maken heeft met ‘indringers’ van buitenaf, zoals ziektekiemen of bacteriën, en dus het afweersysteem inschakelt. Je immuunsysteem gaat antistoffen vormen tegen deze cellen en stoffen. Gevolg is dat je ziek wordt van de ontstekingen die hierdoor ontstaan, omdat je lichaam je eigenlijk probeert te beschermen tegen jezelf.

Daarnaast is over de oorzaak ziekte van Wegener bekend dat het niet erfelijk is. Het is dus geen ziekte die wordt doorgegeven van bijvoorbeeld moeder tot kind.

Behandeling

Zoals al gezegd kun je niet genezen van de ziekte van Wegener, doordat het een chronische ziekte is. Echter kun je met de juiste behandeling en medicijnen, en aangepaste voeding, de ontstekingen in je lichaam wel onderdrukken. Medicatie tegen deze ziekte is erop gericht ontstekingsremmend te werken en daarnaast het immuunsysteem terug te dringen. Dat is natuurlijk dubbel, omdat daardoor ook het afweersysteem voor echte indringers ook wordt afgezwakt.

Conclusie

Al met al is de ziekte van Wegener een aandoening aan de binnenwanden van kleine bloedvaten in onder andere de organen. De ontstekingen die door deze ziekte ontstaan komen vooral voor in de luchtwegen. De symptomen kunnen zeer uiteenlopend zijn: van algemene symptomen als vermoeidheid of gewrichtspijn, tot specifieke symptomen als neusverstoppingen en bloederig speeksel. Over de oorzaak ziekte van Wegener is nog betrekkelijk weinig bekend. Vast staat wel dat het een auto-immuunziekte is waarbij het immuunsysteem zich richt tegen het eigen lichaam. Met een geschikte behandeling en medicijnen kunnen de ontstekingen worden geremd en het immuunsysteem worden teruggedrongen. Niemand kan echter genezen van deze ziekte, omdat het een chronische aandoening betreft.

Blogs, artikelen en veelgestelde vragen

Lees hieronder verder door te kiezen voor een thema waar je meer over wilt weten, of doorzoek de veelgestelde vragen.

 • Categorieën
 • Categorieën
 • Categorieën