Wat is kosten aftrekken als zzp’er?

Als ZZP’er moet je natuurlijk ook jouw eigen belastingzaken gaan regelen. Er zijn verschillende soorten kosten die je maakt die aftrekbaar zijn en hier kun je dus veel geld op besparen. Maar je moet natuurlijk wel weten welke kosten je allemaal kunst aftrekken als ZZP’er. Vandaar dat we hier een overzicht van hebben gemaakt.

Wat zijn aftrekbare kosten

Eerst is het handig om duidelijk te krijgen wat aftrekbare kosten precies zijn. Aftrekbare kosten zijn zakelijke kosten die je maakt. De belasting die je betaalt over deze kosten kun je aftrekken van de belasting die je moet betalen, hierdoor hoef je dus uiteindelijk minder belasting te betalen.

Reiskosten

Als ZZP’er moet je soms reizen en hier maak je dus ook kosten voor. Als je een zakelijke auto rijdt dan mag je deze kosten aftrekken. Ook wanneer je jouw privé auto gebruikt voor zakelijke doeleinden mag je 0,19 per kilometer aftrekken.

Kosten die je maakt met zakelijk reizen met het OV kun je ook aftrekken.

Promotie

Wanneer je kosten hebt gemaakt voor marketing en promotie dan mag je deze kosten ook aftrekken. Denk hierbij aan het bestellen van visitekaartjes of het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor jouw website.

Communicatie

Communicatie houden met klanten is essentieel als ZZP’er. Dit kan per telefoon of per email, maar dit is natuurlijk ook niet gratis. Gelukkig kun je de kosten voor internet en telefoon ook aftrekken. Hier kun je vaak ook geen onderscheid maken tussen privé en zakelijk, tenzij je per minuut betaalt bij jouw telefoonabonnement.

Verzekeringen

Je hebt waarschijnlijk een paar verzekeringen die je speciaal nodig hebt als ZZP’er. De kosten van deze verzekeringen kun je natuurlijk ook aftrekken. Maar ook kosten die je maakt voor een zakelijke bankrekening of een boekhoudprogramma kun je uiteraard aftrekken.

Een werkruimte en benodigdheden

Je kunt als ZZP’er natuurlijk vanuit huis werken maar als je bijvoorbeeld een flexwerkplek wilt huren dan kun je deze kosten aftrekken. Ook als je spullen aanschaft die je gebruikt voor jouw ZZP werk of je betaalt voor speciale programma’s die je op de computer gebruikt voor jouw werk dan kun je die kosten allemaal aftrekken. Ook de kosten die je hebt gemaakt voor jouw laptop kun je bijvoorbeeld aftrekken, zolang een laptop essentieel is voor jouw ZZP werk uiteraard.

Overige kosten

De kosten die we hierboven hebben behandeld zijn vrij overduidelijk zakelijke kosten en mag je dus aftrekken, maar er zijn ook kosten waarvan je niet verwacht dat je ze mag aftrekken.

Zo zijn kosten voor vakliteratuur 100% aftrekbaar. Maar ook aktetassen en werkkleding zijn aftrekbaar

Ook is er nog een categorie waarvan je 80% mag aftrekken. Hieronder valt voedsel in de vorm van zakendiners, consumpties bij een dienstreis maar ook kosten voor relatiegeschenken en recepties die je organiseert om te netwerken.

Investeringen en vooruitbetaalde kosten

Een categorie die net wat anders werkt is de categorie van investeringen en vooruitbetaalde kosten. Stel je koopt een laptop, die gebruik je meerdere jaren, dus mag je hem ook niet in één jaar aftrekken. Van grotere kosten die als investeringen werken kun je elk jaar een deel afschrijven. Kosten boven de 450 euro moet je over meerdere jaren aftrekken, hierbij mag je maximaal 20% per jaar aftrekken.

Blogs, artikelen en veelgestelde vragen

Lees hieronder verder door te kiezen voor een thema waar je meer over wilt weten, of doorzoek de veelgestelde vragen.

  • Categorieën
  • Categorieën
  • Categorieën