Wat zijn belastingvoordelen voor een zzp’er?

Er bestaan verschillende soorten belastingvoordelen voor ZZP’ers en je wilt natuurlijk van alle voordelen gebruik maken waarvan je mag gebruik maken, dat scheelt je tenslotte kosten. Daarom hebben wij de belangrijkste belastingvoordelen op een rijtje gezet voor ZZP’ers.

Wat voor soort onderneming ben je?

ZZP’er is geen aparte ondernemingsvorm, dus waar val je eigenlijk onder? In principe val je als ondernemer onder het kopje eenmanszaak. Er zijn wel enkele eisen waaraan je moet voldoen om als ondernemer gezien te worden.

Zo moet je minimaal 1225 uur aan het werk besteden en moet minstens 50% van jouw totale arbeidstijd naar deze onderneming gaan. Als je hieraan voldoet dan ben je officieel een eenmanszaak

Zakelijke kosten

Alle kosten die je maakt voor jouw onderneming zijn aftrekbaar van de winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In de kennisbank vind je een speciale pagina voor aftrekbare kosten, hier vind je meer informatie over welke kosten allemaal aftrekbaar zijn.

Zelfstandigenaftrek

Iedere ZZP’er heeft recht op deze zelfstandigenaftrek. Momenteel (2019) bedraagt deze aftrek € 7.280, – Dit bedrag kun je dus van de winst aftrekken.

Startersaftrek

Als je een zelfstandigenaftrek krijgt dan krijg je de eerste drie jaar nog een extra aftrek: De startersaftrek. Dit bedraagt een aftrek van € 2.123, –

Als je arbeidsongeschikt bent dan hoef je het urencriterium van 1225 uren niet te halen om aanspraak te maken op de statersaftrek. In dat geval is het urencriterium verlaagt naar 800 uur. Deze aftrek is € 12.000, – in het eerste jaar € 8.000, – in het tweede jaar en € 4.000, – in het derde jaar. Uiteraard is de aftrek nooit hoger dan de winst

MKB winstvrijstelling

Als je niet voldoet aan het urencriterium dan kom je alsnog wel in aanmerking voor de MKB winstvrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt 14% van de winst die je maakt. Als je ook gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek en de startertsaftrek dan geldt de 14% voor de winst die over is na deze aftrek

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Wanneer je in een jaar meer dan € 2.300, – en minder dan € 57.321 hebt geïnvesteerd in jouw onderneming in de vorm van bedrijfsmiddelen dan kun je 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken. Auto’s vallen niet onder bedrijfsmiddelen in dit geval. Als je meer hebt geïnvesteerd dan ontvang je alsnog aftrek alleen liggen de percentages lager naarmate er meer is geïnvesteerd.

WBSO-regeling: Voor research en development

Als jouw onderneming minimaal 500 uur per jaar bezig is met research en development dan heb je recht op de WBSO-regeling. Er zijn geen vaste bedragen of percentages bij de WBSO-regeling, dit verschilt per situatie. Als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt dan kun je kijken op rvo.nl voor meer informatie.

Meewerkaftrek

Heb je een partner die meewerkt aan jouw onderneming? Dan kun je eventueel aanspraak maken op de meewerkaftrek. Als jouw partner voor niks meewerkt of enkel voor onkosten, wat minder dan €5.000,- per jaar is, en minimaal 525 uur heeft meegewerkt dan kun je gebruik maken van de meewerkaftrek. Wat deze aftrek precies is hangt af van de hoeveelheid meegewerkte uren en de behaalde winst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Wanneer je jaarlijks minder dan €1.883,- kwijt bent aan BTW dan hoef je de omzetbelasting helemaal niet te betalen. De regeling kun je gemakkelijk aanvragen via de belastingdienst zolang je kunt aantonen dat je daadwerkelijk minder dat dit bedrag aan BTW kwijt bent.

Blogs, artikelen en veelgestelde vragen

Lees hieronder verder door te kiezen voor een thema waar je meer over wilt weten, of doorzoek de veelgestelde vragen.

  • Categorieën
  • Categorieën
  • Categorieën