Wat zijn de nadelen van zzp’er zijn?

Steeds meer mensen gaan als ZZP’er aan de slag en je hoort bovendien aan alle kanten hoe geweldig het is. Toch heeft alles zo zijn nadelen, ook ZZP’er zijn. Hier kunnen we maar beter eerlijk over zijn. Vandaar dat we op een rijtje hebben gezet wat mensen haten aan ZZP’er zijn. Zo kun jij jezelf daar ook op voorbereiden.

Soms is je schema een complete chaos

Alhoewel werknemers tegenwoordig ook veel bereikbaar moeten zijn buiten hun vaste werktijden om kunnen ze een groot deel van hun werk achterlaten zodra de klok 5 uur slaat. Als ZZP’er heb je geen vaste werktijden en ben je eigenlijk altijd wel een beetje aan het werk. Zeker als je klanten hebt uit andere tijdzones moet je altijd bereikbaar zijn. En doordat je geen vaste werktijden hebt komen er dagen voor dat je de hele dag niks doet maar wel s’ avonds laat nog een deadline moet halen. Met een goede planning kun je ver komen maar het is zeker niet altijd een pretje.

Problemen met klanten

Begrijp me niet verkeerd, er zijn genoeg klanten waar je fijn mee kunt werken, maar helaas ook klanten die voor meer frustratie zorgen dan wat anders. Zo heb je klanten die amper reageren, de klanten die niet echt weten wat ze willen en de klanten waarvoor het nooit goed genoeg is. Wanneer je als ZZP’er werkt dan moet je natuurlijk zelf al het contact met klanten onderhouden en dat kan wel eens frustrerend zijn.

Het kan eenzaam zijn

Als ZZP’er heb je natuurlijk geen collega’s en soms kom je dagen alleen je huis uit om boodschappen te doen, want je bent erg druk met werk. Als je niet actief je best doet om een sociaal leven te onderhouden dan kan het vrij eenzaam zijn om als ZZP’er aan de slag te gaan.

Je moet alles zelf doen

Wanneer je als werknemer voor een bedrijf hebt dan heb je een bepaalde taak, waar je waarschijnlijk steeds beter in wordt. Als ZZP’er moet je alle onderdelen die horen bij het runnen van een bedrijf zelf tackelen. Marketing, financiën, klantencontact, het valt allemaal binnen jouw takenpakket. Dus je kan wel een ZZP-fotograaf zijn maar stiekem ben je ook veel tijd kwijt aan andere taken die weinig te maken hebben met fotografie. Je zult dus zeker niet altijd maar kunnen doen wat je leuk vindt.

Er zijn dus zeker een paar elementen van ZZP’er zijn die mensen haten, maar gelukkig zijn er ook genoeg goede dingen, anders zouden mensen natuurlijk nooit ZZP’er worden. Maar als je nog twijfelt om als ZZP’er aan de slag te gaan, houdt dan wel in je achterhoofd dat dit er ook bij hoort.

Blogs, artikelen en veelgestelde vragen

Lees hieronder verder door te kiezen voor een thema waar je meer over wilt weten, of doorzoek de veelgestelde vragen.

  • Categorieën
  • Categorieën
  • Categorieën